Denia vakantiewoning

Jolanda Seelen

Informatie over Denia

Denia ligt aan de Costa Blanca aan de oostkust van Spanje, ruim 100 kilometer ten noorden van Valencia en 100 kilometer ten zuiden van Alicante.

Het is goed te bereiken per auto en vliegtuig.
Strandparadijs voor jong en oud.

 

Algemene informatie over Denia

Denia heeft een oppervlakte van 66,2 km2 en een prachtige lange kust van maar liefst 20 km aan stranden, beginnend in Las Marinas (of Les Marines) tot aan Las Rotas (of Les Rotas).

Denia is in vier gebieden te onderscheiden:
- Las Rotas met de schitterende rotskust
- Het natuurbeschermingsgebied de Montgo
- Las Marinas met zijn kilometers lange zandstranden
- Het centrum van Denia

Sinds 1960 is het toerisme de economische hoofdsector van Denia geworden, de industrie verdween en de urbanisatie steeg in hoog tempo.

Denia heeft zich sindsdien ook ontwikkeld als een belangrijke stad en havengebied van de omgeving.
Naast het feit dat het een belangrijke regionale vissershaven is, beschikt het over twee jachthavens en vertrekken vanuit Denia de veerboten naar de Balearen.
(Ibiza, Mallorca, Menorca)

 


Geschiedenis van Denia

De oorsprong van Denia gaat terug tot de 8e eeuw vóór Christus met de vestiging van de Griekse kolonie genaamd Hemeroskopeion, alhoewel in Pre-romeinse tijd Iberische vestigingen ook al bestonden in het Montgo-gebied.

Het stedelijke avontuur van Denia is begonnen in de 3e eeuw vóór Christus, toen het werd ontdekt door de Romeinen. Er werd gezegd dat Denia is vernoemd naar de Romeinse tempel van Diana (welke hier ontdekt werd) en vanuit de renaissance kan men een ingelegde steen van deze tempel nog altijd terug vinden.

Denia heeft in de loop der eeuwen bloot gestaan aan verschillende culturen:

Iberiers, Romeinen, Moslims en Christenen hebben de stad bewoond. Tot op de dag van vandaag zijn hun invloeden nog altijd terug te vinden in musea, monumenten en archeologische overblijfselen. Een wandeling door de nauwe straatjes van de visserswijk onthult de geschiedenis, cultuur en architectuur van Iberische, Carthagische (Noord-Afrika), Romeinse, Arabische en Christelijke beschavingen.

De stad wordt gekenmerkt door het “Castello”, een oud kasteel gebouwd door de troepen tijdens de Moslim periode (de Moslims namen de vestiging in 713 over van de Romeinen) en versterkt tijdens de onafhankelijksheidsoorlog. Het is een prachtig monument erfgoed, te bewonderen vanuit meerdere plaatsen in de stad.

Binnen de muren bevind zich tegenwoordig het archeologisch museum, die de stadgeschiedenis laat zien van 200 vóór Chr. tot de 18e eeuw.

In de 15e eeuw werd Denia een markgraafschap. De vijfde Markgraaf “De Hertog van Lerma” was geliefd bij Koning Philip lll, die in 1612 Denia tot stad benoemde.


Landschap en omgeving van Denia

Denia wordt omgeven door natuurgebieden van hoge ecologische waarde. Het natuur gebied van de berg Montgo werd benoemd tot natuurreservaat in 1987 dankzij zijn landschappelijke waarde, flora en fauna. In het gebied vindt men een grote verscheidenheid aan oorspronkelijk inheemse planten, grotten en paden. De berg Montgo, 753 meter hoog, loopt uit tot aan de zee in de indrukwekkende Cabo de San Antonio, een 160 meter hoge klif met vuurtoren, waar vandaan u een prachtig uitzicht heeft over zee en de baai van Javea.

Overdag levert dit een schitterend vergezicht op en ‘s avonds is het met de vele kleine lichtjes bijna magisch. Aan de voet van deze klif ligt het natuurreservaat Reserva Marina van Cabo de San Antonio.

Dit beschermd natuurgebied is altijd erg goed bewaard gebleven, waardoor het tegenwoordig van hoog milieu-wetenschappelijke en ecologische waarde gezien wordt.

 

Bezienswaardigheden

Castillo de Denia

De oude stad van Denia wordt gedomineerd door het kasteel. Gelegen op een heuvel vlakbij de zee en midden in het hart van het centrum is het een van de typerende elementen van de geschiedenis van het stadscentrum.

Het oorspronkelijke ontwerp stamt uit de 11e en 12e eeuw. Daarna heeft het meerdere architecturale veranderingen ondergaan. Zo zijn de bastions bijvoorbeeld gebouwd in de Renaissance stijl van de 16e/17e eeuw. Overblijfselen van de verschillende tijdperken zijn nog altijd te zien bij het kasteel van Denia.

Romeins tijdperk: Overblijfselen uit deze periode zijn terug te vinden aan de oostzijde van het kasteel (Torre del Galliner).

Mohammedaans tijdperk:  Goed zichtbaar is deze periode in de Portal de La Villa (toegangspoort) en de bogen en gewelven van de Portaal del Baluart en de Torre del Mig.

Christelijk tijdperk: Dit tijdperk ziet men terug in de Villa Vella, het ommuurde stadsgebied dat het centrum is gebleven tot de Guarra de Sucesion begin van de 18e eeuw.

 

Archeologisch museum

In dit museum is de evolutie van de stad te bezichtigen vanaf het begin (het Iberische tijdperk) tot aan de 18e eeuw. Het museum is verdeeld in 4 delen, welke de vier belangrijkste tijdperken weergeven in de ontwikkeling van de stad.

 

Etnologisch museum

Het etnologisch museum van Denia  brengt de 19e eeuw erg dichtbij.
Het laat het leven zien van de bourgeoisie in dit tijdperk en de groei en glorie die voortkwam uit de handel in rozijnen.

 

Het gemeentehuis van Denia

Een prachtig gebouw dankzij de klassieke vormgeving en lijnen. De gevel bestaat uit zes massieve bogen en grote ramen.